EFT Nedir? Blog

EFT Nedir?
EFT (Elektronik Fon Transferi), farklı bankalar arasında para transferi yapılmasını sağlayan hızlı ve güvenli bir bankacılık işlemidir. Türkiye’de EFT işlemleri genellikle iş günlerinde ve belirli saatler arasında gerçekleşir.
1/2/2025
8315 Görüntülenme
EFT Nedir?

EFT Nedir? 

Para insanların yaşamında başlı başına çok önemli yer teşkil eden bir olgudur. Günümüzde finans dünyasında konu ile alakalı olarak çok farklı kavramlar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de eft olup, insanlar sözcüğü tam olarak kimi zaman bilmeseler de sıklıkla kullanıyor. Şimdi konuya daha detaylı olarak bakalım.

Havale Nedir? 

Adım adım giderek herkesin işin temelinde son derece iyi bildiği havale nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir. Böylece bu konu daha iyi anlaşılacaktır. Havale bir bankacılık terimi olup, bir hesaptan bir başka hesaba para gönderilmesidir. Bu işlem bankaya giderek yapılabildiği gibi, bankanın müşteri hizmetleri, internet bankacılığı ya da mobil uygulaması üzerinden de yapılabilir. 

EFT Ne Demek?

Şimdi de eft nedir diye merak edenler için eft bir kısaltmadır. Elektronik fon transferi sözcüklerinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan yine bir bankacılık işlemidir. Kavramı biraz daha açmak gerekir ise bankalar arası transfer olarak da tanımlanabilecek bir olgudur.  EFT bankaların çalışma saatleri içinde yani hafta içi 5 gün, saat 9.00 ile 17.00 arasında gerçekleşir. Özel günlerde yani bayram, yılbaşı gibi günlerde EFT yapılamaz. İnternet üzerinden ya da mobil uygulama üzerinden böyle bir işlem emri verilse bile işlem gerçekleşmez. Mesai gününe kalır. Kimi bankalarda eft saatleri değişebilmektedir. EFT ile diğer bankalarda olan faturalar, kredi kartları rahatlıkla ödenebilir.

Geç EFT Nedir? 

Lakin bir de yakın bir tarihte finans kavramları arasına giren geç eft olgusu vardır. Bu ise mesai saatleri dışında da elektronik fon transferi yapılmasına olanak verir. Ülkemizde her bankada böyle bir durum yoktur. Her şart altında eft işlemleri BDDK tarafından kontrol edilip onaylanır.

 

EFT ile Havale Arasında Farklar Nelerdir? 

Eft ile Havale arasında temel farklar şunlardır:

  • EFT yukarıda verilen bilgilerden de net bir biçimde görüleceği gibi başka bir bankadaki hesaba yapılan para gönderim işlemidir.
  • Havale ise kişi fark etmeksizin aynı bankanın kendi içinde şubesi fark etmeksizin yapılan para transferidir.
  • EFT temelde belli zaman aralıkları içinde yapılır iken, havale günün herhangi bir saati rahatlıkla gerçekleştirilebilir. 
  • Temelde EFT ücretleri, havale ücretlerinden biraz daha yüksektir.
  • EFT sadece Türk Lirası üzerinden gerçekleşirken havale tüm para birimlerinde yapılabilir. Lakin her ikisinin de aynı para biriminde olması temel koşulu vardır.

 

EFT Nasıl Yapılır? 

Üstte verilen tüm bu bilgilerden sonra eft nasıl yapılır sorusunun yanıtı da şu şekilde verilebilir. 

EFT iki biçimde yapılabilir. Bunlar şunlardır:

  • İlgili kişinin hesap numarasının girilmesi ile
  • Yine para transferi yapılacak olan bireyin IBAN numarası aracılığıyla gerçekleştirilir.

Her iki yöntemde de süreç aynı işler. EFT yapılacak olan insanın isim ve soyadı ile hesap numarası ya da IBAN numarası girilir. Akabinde ne kadar para yollanacaksa o rakam da girilerek, son kontroller yapılarak onay tuşuna basılarak işlem gerçekleştirilir. 

EFT işlemi bizzat bankalara giderek, internet bankacılığından, bankanın mobil uygulamasından ya da müşteri hizmetleri aracılığı ile yapılabilecek bir işlemdir. Kişi eft yapacak kadar parasının olması yeterlidir. 

EFT Ücretleri 

Eft ücretleri aşağıda yer alan argümanlara göre değişir:

  • Eft yapılan bankanın bu alanda olan hesap politikası
  • Ne miktarda para yollandığı. Sonuç olarak, doğru orantı ile yollanan para miktarı arttıkça EFT ücreti de artar.
  • Geç EFT ücretleri biraz daha yüksektir.
  • Bazı bankalar emekli olan ve maaşı kendi bankasından alan müşterilerinden eft ise ücreti almıyor.

Siz de eft nedir, eft saatleri, eft nasıl yapılır sorularının yanıtlarını anlaşılır bir biçimde öğrendiğinize göre bundan sonra güvenle bankanızdan bu işlemi güvenle yapabilirsiniz.

EFT Elektronik Fon Transferi para transferi bankalar arası işlem Türkiye hızlı ödeme finansal işlem online bankacılık.
POPÜLER BLOGLAR
Bankaların EFT Saatleri 2024: Hangi Banka Saat Kaça Kadar İşlem Yapıyor?

EFT Nedir?

EFT (Elektronik Fon Transferi), farklı bankalar arasında para transferi yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu, bireylerin finansal durumunu ve ödeme alışkanlıklarını değerlendiren bir puanlama sistemidir

Banka Çalışma Saatleri

Bankaların Çalışma Saatleri Neden Önemli?

Bankacılık işlemleri, çoğu kişi için zamanlamaya bağlıdır. Özellikle mesai saatl

Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kredi Başvurusu Nedir?

Kredi başvurusu, bireylerin veya işletmelerin belirli bir finansal ihtiyacını karşılamak amacıyla b

Kredi Onay Süreci Kaç Gün Sürer? Banka Türüne Göre Farklar

Kredi Onay Süreci Nedir?

Kredi onay süreci, bireylerin ya da işletmelerin bankalardan talep ettikleri kredilerin değerlend

SON BLOGLAR
Kredi Kartı Ödeme Taksitlendirme Yöntemleri

Günümüzde kredi kartları, alışverişlerimizi kolaylaştıran ve ödemelerimizi ertelememize olanak sağlayan önemli finansal araçlardır

Ev Kredisi İçin En Düşük Faiz Oranları Nerede?

Ev almak, çoğu insanın hayatındaki en büyük ve en önemli finansal kararlarından biridir. Bu kararın alım sürecini ve sonrasında uzun yıllar boyunca

Kredi Notu Neden Düşer ve Nasıl Artırılır?

Finansal hayatımızın önemli bir göstergesi olan kredi notu, borç alma kapasitemizi ve mali güvenilirliğimizi yansıtan bir sayıdır.

Kredi Kartı Borcu İçin Yasal Çözüm Yolları

Giderek artan tüketim alışkanlıkları ve kolay ödeme imkanları, birçok insanı kredi kartı borcu girdabına sürüklüyor. Günümüzde, al

Kredi Kartı ile Online Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dijitalleşen dünyamızda, online alışveriş hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Artık birkaç tıklama ile istediğimiz ürünü evimize kada

Güncel faiz oranlarını ve finans dünyası gelişmelerini öğrenin

E-posta adresinizi bırakarak hemen öğrenin.

Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politikası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.